DGK fotografie

Nieuws

Beste foto 2020

Afgelopen jaar was voor iedereen op de universiteit een bijzonder jaar, dat geldt zeker ook op het gebied van fotografie. Als er iets onmogelijk is vanuit thuis, dan is het wel fotografie. Bovendien maakt de anderhalve meter het er niet makkelijker op, laat staan de mondkapjes. In retrospectief is het dan ook ironisch te noemen dat de foto die ik selecteerde dateert van vóór de coronapandemie terwijl iedereen op de foto alsnog een mondkapje op heeft. Het kiezen van een ‘beste foto van het jaar’ is natuurlijk volkomen subjectief en afhankelijk van het moment waarop je het mij vraagt, maar als ik nu zou moeten kiezen dan is het deze foto tijdens een hartoperatie op een hond. Hier zijn meerdere redenen voor die ik hieronder zal toelichten maar ik kan niet ontkennen dat ik het fotograferen tijdens operaties heb gemist en dit gemis heeft meegewogen in mijn keuze voor deze foto. 

Als fotograaf van de faculteit kom ik op bijzondere plekken tijdens speciale gebeurtenissen waarvan deze operatie een perfect voorbeeld is. De technische uitleg kun je lezen door te klikken op de link naar het oorspronkelijke persbericht onderaan deze tekst, ik beperk mij tot de redenen waarom dit fotografisch en voor mij persoonlijk zo’n bijzonder moment was. 

Om te beginnen was het de eerste keer dat zo’n operatie in NL werd uitgevoerd op een hond en ik mocht erbij zijn. Daar komt bij dat deze gezamenlijk werd uitgevoerd door onze eigen Bas van Nimwegen en humaan pediatrisch cardiochirurg dr. Evens. Tijdens de operatie was er een korte ‘time-window’ waarbinnen een aantal cruciale handelingen moest worden uitgevoerd. Aan alles kon je merken dat de druk er tijdens die minuten maximaal op stond, meer dan ik tijdens eerdere operaties ooit had ervaren. De uitdrukking ‘twee kapiteins op één schip’ verloor alle betekenis terwijl de uitdrukking ‘met chirurgische precisie’ niet eerder zo op z’n plaats leek. Deze foto is van dat moment. De dynamiek van het moment gevangen in een stilstaand beeld. 

Voor iedereen die bekend is met de gulden snede; ik stelde mij voor dat als ik een lijn zou trekken van linksboven (op krukjes staande toekijkende studenten) via de lampen naar rechts (chirurgie-assistenten) en met een krul door naar onder (anesthesist) en uitkomend in het midden (chirurgen), ik de perfecte gulden spiraal zou hebben getekend als ultiem bewijs voor de objectieve schoonheid van deze foto. Dat bleek een schromelijke overschatting. Desalniettemin vind ik het een prachtige foto van een indrukwekkende gebeurtenis.

https://www.uu.nl/nieuws/primeur-hond-krijgt-vaatprothese-voor-aangeboren-hartafwijking